5. 2. 2014 v IT

Nejsme firma, jsme s-cape

Čas od času se mě někdo zeptá kde pracuju. Nebo i konkrétněji - co je to ten s-cape?

Na tu první otázku většinou reaguji nějak takto: "No, já dělám vývojáře webových stránek a aplikací pod s-cape". A protože vím, jaká otázka zpravidla následuje, pokračuju: "my nejsme přímo firma, ale ...". A v mysli se mi, nevím proč, přehrává slogan "Nejsme televize. Jsme HBO".

Takže, pro mě, abych to od teď srozumitelněji komunikoval, a případně pro vás, pokud vás to náhodou zajímá, to teď zkusím shrnout.

s-cape.cz je skupina (tří) freelancerů pracujících pod společnou značkou. Co z toho plyne?

V něčem se podobáme firmě:

  • Sdílíme zdroje a náklady. Sdílíme kancelář, nástroje, externí spolupracovníky.
  • Pracujeme se stejnými technologiemi. Jádro každého našeho projektu tvoří Django framework. Stále častěji zapojujeme i AngularJS. Projekty hostujeme na vlastních serverech, o které se nám od nepaměti nadstandardně stará rozhled.cz.
  • Sdílíme know-how. Vidíme si navzájem do projektů, inspirujeme se, konzultujeme společně práci.
  • Navzájem se dokážeme zastoupit. Pokud odjedu na dovolenou, klient má kontakt na kolegu, který dokáže vyřešit případné akutní problémy. Pokud mě přejede tramvaj, je tu někdo, kdo má přístup ke zdrojovým kódům a může projekt předat nebo převzít.

Ale především jsme stále freelancery:

  • Nejsme blackbox. Klient ví, kdo na projektu pracuje a za jakou část je odpovědný.
  • Jsme úzce specializovaní. Soustředíme se hlavně na technický návrh a programování webových projektů. Neznamená to, že nedokážeme zařídit kompletní vytvoření webu. S výhodou spolupracujeme se špičkovými grafiky, s jedinečnou partou (nejen) kreativců a dalšími odborníky, pokud to povaha projektu vyžaduje. A netajíme se tím. Preferujeme, když komunikace probíhá všemi kanály (klient komunikuje s námi i s grafiky). Věříme, že tak dosáhneme nejlepších výsledků a zabráníme efektu tiché pošty.
  • Máme minimální režijní náklady. Nedisponujeme PR divizí, sekretariátem, ani vlastním právním oddělením. Soustředíme se přímo na věc a tím šetříme peníze klienta.
  • To co děláme, děláme, protože nás to baví. Může to znít jako klišé, ale já vidím velký rozdíl v tom pracovat na projektu, který jsem si vybral nebo na projektu, který mi zadal šéf.

Za revizi a poznámky k článku děkuju kolegovi Jakubovi.