12. 9. 2015 v IT

Proč jsem na FITu nakonec zůstal

Zanedlouho to budou dva roky, co jsem napsal článek Proč se chystám odejít z FITu. A protože se jedná o druhý nejčtenější článek tady na blogu (na spočítání lidí, kteří to četli vám nestačí prsty na rukou, ale budete potřebovat i ty na nohou ;-)),říkal jsem si, že by bylo fér zmínit, jak to se mnou nakonec dopadlo.

Ačkoliv část z toho, co jsem si ve zmiňovaném článku předsevzel, jsem splnil, na FITu jsem nakonec zůstal - a tady máte proč.

Během jednoho semestru jsem díky výměně předmětů mezi FIT a FIS absolvoval na VŠE předměty Řízení IT a Integrace v informačních systémech. Příčemž první zmíněný předmět je klíčovým předmětem magisterského studia na FIS. Z toho času, který jsem na FIS strávil, jsem si odnesl tyto závěry:

  • Studium na FIS je opravdu lehčí než studium na FIT. Důsledkem toho je mimojiné:
    • Že problémy, které studenti na FIS řeší mi někdy přijdou banální.
    • Studenti FIS mi přijdou mnohem sebevědomější, než studenti FIT.
  • Na FIS si mnohem víc potrpí na formality. Že se na zkoušky chodí v oblecích, to nelze vyčítat, ale někdy mi přišlo, že např. forma prezentace / semestrálky je důležitější, než obsah (ten se snad někdy nehodnotil vůbec).
  • FISáci jsou lepší softskilleři, umějí se lépe prodat, než FIŤáci (jejich předměty jsou jedna prezentace za druhou). Někteří FISáci na druhou stranu neumí napsat řádek kódu.
  • FIS (nová budouva) působí mnohem příjemněji než FIT budova.
  • Na obou školách člověk potká zajímavý lidi, kteří vedle školy zvládají dělat něco jiného dobře (na FIS jich pocitově možná bude o trochu víc, což může souviset s tím, že mají více času).

Rád bych ještě zmínil jednu věc, které jsem si až po téhle zkušenosti začal na FITu vážit. Na FITu jsem se setkal s pedagogy, co učit fakt neuměly, ale vždycky to byly celkem férový lidi, co se snažily ohodnotit člověka objektivně podle nějakýho výkonu. Na FISu jsem měl sice možná jen smůlu (ale různé historky vypráví i sami FISáci), ale stalo se mi, že mé ohodnocení probíhalo takovým způsobem, že místo něj mohl být s klidným svědomím použit následující PHP alogirtmus (to by si ho tam ale ti kluci museli umět napsat že jo ;-) ):

<?php echo rand(1, 4); ?>

Hlavním důvodem, proč jsem se rozhodl na FITu po tomto semestru zůstat bylo to, že FIS pro mě nepředstavoval výzvu a přišlo mi, že už se tam nic moc novýho nedozvím (poté, co jsem některé jejich předměty absolvoval). Určitým způsobem tedy u mě pro jednou zvítězila ctižádostivost nad pohodlností (hurá!).

Na závěr zkonfrontuji sám sebe s dvěmi myšlenkami z minulého článku:

Napsal jsem, že volný čas, který bych získal přechodem na FIS, bych využil učením se věcí, které nejsou součástí studia, ale přijdou mi důležité.

Nakonec jsem zjistil, že ten čas na to si dokážu najít i při studiu na FITu. Konkrétně jsem se např. na prázdniny přihlásil na stáž v IBM, což jsem doufal, že může být příležitost jak se naučit něco z toho, o čem píšu zase níže.

Napsal jsem: "Myslím, že FIT je skvělá škola pro lidi, co chtějí být špičkovými programátory, ale já se chci věnovat více oblasti řízení IT projektů, konzultingu, analýzy - koneckonců studuju přece obor Informační systémy a Management. Navíc - už na bakaláři oborové předměty (myslím teď ty, co měl opravdu jen náš obor, ne např. SI1, SI2) za moc nestály (až na čestné výjimky)."

Ano, ale v tomhle by mi přechod na FIS nakonec nepomohl. V tomhle směru se prostě člověk musí vzdělávat sám mimo školu. Navíc, dnes si musím přiznat, že už svoji budoucnost vidím zase trochu jinak než tehdy.

Na úplný závěr ještě disclaimer: Je mi jasné, stejně jako vám, pozorným čtenářům, že jako člověk odkojený a vychovaný ČVUTem mám tendenci nahlížet na vše (i VŠE) ČVUTí optikou, takže je třeba nebrat tenhle článek tak vážně, ale zas si myslím, že pár zajímavých postřehů v něm je i tak, tak proč ho nevydat?


Čtěte dále