29. 1. 2014 v IT

Proč se chystám odejít z FITu

Protože 80 % času, který trávím přípravou do školy, věnuju předmětům, které mi přináší do praxe nejméně užitku (a ty procenta nestřílím od boku, vedu si statistiky). A to na úkor předmětů, které mě zajímají a na úkor témat, kterým se věnovat chci, ale nezbývá na ně čas. Nezaměřuji se tak na pilování svých silných stránek, ale mořím se s látkou, o které vím, že ji nikdy nedokážu reálně použít.

Aby bylo jasno - nehodnotím přínos školního předmětu jen podle použitelnosti v praxi. Nevadí mi "nakouknout" celkem do jakékoliv oblasti, rozšířit si obzory nebo rozvíjet logické myšlení (PAR, MPI). Ale nechci, aby to bylo to, na co je při mém studiu kladen největší důraz.

Myslím, že FIT je skvělá škola pro lidi, co chtějí být špičkovými programátory, ale já se chci věnovat více oblasti řízení IT projektů, konzultingu, analýzy - koneckonců studuju přeci obor Informační systémy a Management. Navíc - už na bakaláři oborové předměty (myslím teď ty, co měl opravdu jen náš obor, ne např. SI1, SI2) za moc nestály (až na čestné výjimky).

Proto jsem se rozhodl, že příští semestr si zapíšu co nejvíce předmětů, které se buď vyučují přímo na FISu na VŠE (RIC, SIN) nebo se vyučují na FITu, ale i pro studenty z VŠE (CIO) a pokud se mi to bude zamlouvat, v létě zkusím přijímačky na FIS.

Slibuju si od toho přechodu i více volného času. Studium na VŠE je pravděpodobně méně náročné, ale to neznamená, že ten čas hodlám proflákat. Naopak, chci ten čas věnovat rozvoji v oblastech, které sice nejsou (povinnou) součástí studia, ale myslím si, že mohou být užitečnější, než další absolvovaná matika.

Co myslíte vy? Je lepší zatnout zuby a vystudovat prestižnější školu nebo trochu zariskovat a jít víc vlastní cestou? Díky za jakýkoliv názor.


Čtěte dále